NIEUWS

Woops! Politwoops verzamelt al 10 jaar verwijderde tweets van politici


Wat in 2010 begon als idee tijdens een hackathon van HackdeOverheid (een van de voorlopers van Open State), is uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van platformen waarop de verwijderde tweets van politici worden opgeslagen. Deze week vieren we de tiende verjaardag van Politwoops.

Wereldwijd? Jazeker. Inmiddels zijn de tweets van politici uit 55 landen en de EU terug te vinden in de archieven van Politwoops. Nieuwste aanwinst sinds vorige maand: De Malediven. Geestelijk vaders: Henk van Ess (idee) en Open State-developer Breyten Ernsting (naam en – tot op de dag van vandaag – ontwikkeling).

Politici en Twitter
Maar waarom vonden we Politwoops destijds een goed idee? Natuurlijk, we tweeten we allemaal wel eens iets dat we niet eigenlijk niet menen. Alleen politici blijken best vaak op de delete-knop te drukken, als ze later spijt krijgen opwellingen uit het verleden. En dat is niet zelden best relevant om te weten. Politwoops maakt daarom om deze verwijderde tweets weer inzichtelijk voor journalisten en burgers. Op deze manier kunnen politici indien nodig verantwoordelijk worden gehouden voor eerdere uitspraken.

Soms begaan politici, het zijn net mensen, ook gewoon kleine blundertjes. Natuurlijk, daar wordt slechts hartelijk om gelachen. Als het goed is ook door de bron zelf. Maar wat belangrijker is: politici plaatsen nog wel eens berichten waar ze enkele jaren later liever niet meer mee worden geconfronteerd, of die zelfs vragen om excuses. Of ze tweeten per ongeluk iets dat niet voor het grote publiek bedoeld is. Soms zijn er belangrijke politici die de historie willen herschrijven. Doe vooral een poging, maar elke handeling die de democratische rechtsstaat een knauw geeft, verdient volledige transparantie.

Het doel van Politwoops is niet naming and shaming van politici. Het draait om de transparantie. Zo kan eerlijk onderzoek worden gedaan door burger en journalist, in binnen- en buitenlandPolitwoops kan ook helpen bij het juist ontkrachten van desinformatie. Zo is in Australië recent het Politwoops-archief gebruikt om onderzoek te doen naar vermeende racistische tweets van de Prime-Minister. Ook de Amerikaanse Senator Chuck Schumer zal blij zijn geweest dat er precies wordt bijgehouden wat hij wel en niet op Twitter heeft gezegd. 

Erkenning
De meerwaarde van Politwoops is gelukkig vrij snel na lancering onderkend. In 2012 werd de Amerikaanse versie van Politwoops door Time Magazine uitgeroepen tot 1 van de 50 websites van het jaar

Uiteraard een hele eer, maar de grootste erkenning kwam uit andere hoek. Nadat Twitter het platform in 2015 had geblokkeerd – behoorlijk dieptepuntje, waar we nu gelukkig om kunnen lachen – werd Open State Foundation gesteund door 50 organisaties uit de hele wereld, en zag Twitter zich na internationale media-aandacht en gesprekken Open State Foundation, het Amerikaanse Sunlight Foundation en digitale rechten organisatie Access Now dan ook genoodzaakt de beslissing terug te draaien.

Ten Slotte
Heel veel tweets worden gewoon verwijderd omdat er spelfouten zijn gemaakt, of omdat zinnetjes in de berichten niet lekker lopen. Maar vaak genoeg ook worden er tweets geplaatst – en verwijderd! – die eigenlijk een groter publiek verdienen door de opmerkelijkheid, de lulligheid of door uitspraken die niet door de beugel kunnen. Trouw en CNN maakten er ooit al eens mooie overzichtjes van. Dit alles dankzij, zoals Henk Krol zou zeggen, ‘een site waar we te schande worden gezet, wanneer we dat [een foutje verbeteren] doen’.

Meer weten over Politwoops? Mail Breyten Ernsting via breyten@openstate.eu.

Afbeelding van Edar via Pixabay


Ons werk steunen? Dat is heel welkom

Open State Foundation draagt op veel manieren bij aan een open overheid, en een gelijke toegang tot overheidsinformatie voor iedereen. Door data te ontsluiten, toepassingen te maken, te adviseren, op te leiden en het stimuleren van hergebruik van overheidsdata dragen we bij aan een vitale democratie. Wil je ons helpen bij deze missie? Heel graag. We kunnen een eenmalige of periodieke donatie goed gebruiken.

(NB. Open State Foundation heeft de ANBI-status waardoor donateurs hun gift mogen aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.)