NIEUWS

Eerste petitie via videoverbinding overhandigd aan Kamerleden


Vandaag is voor het eerst sinds de coronacrisis een burgerpetitie virtueel, maar toch persoonlijk, aangeboden aan de Tweede Kamer-commissie voor VWS. 

Met de betreffende petitie vragen 121.215 ondertekenaars de Tweede Kamer om er bij de regering op aan te dringen dat alle sportscholen direct weer open mogen.

De petitie-aanbieding op afstand is een initiatief van de Beroepsvereniging voor Public Affairs (BvPA), Stichting Petities.nl en Open State Foundation. Sinds 15 maart hanteert de Tweede Kamer een beperkt vergaderregime en is het niet meer mogelijk om een petitie fysiek aan volksvertegenwoordigers aan te bieden. Het 15e-eeuwse publieke petitierecht heeft plaatsgemaakt voor het sturen van een e-mailbericht.

Kijk hier de virtuele petitie-aanbieding terug

Of bekijk hier een item dat Hart van Nederland maakte

Openbaar
De mogelijkheid om virtueel petities aan te bieden helpt burgers en hun organisaties om hun zorgen, uitdagingen en oplossingen op een persoonlijke manier met het parlement te delen. De Tweede Kamer faciliteert het op afstand overhandigen van petities echter niet, ondanks het versoepelde vergaderregime dat sinds 18 mei van kracht is.

Stichting Petities.nl, de BVPA en Open State Foundation blijven de Tweede Kamer aanmoedigen fysieke en/of virtuele petitie-aanbiedingen op korte termijn zelf te faciliteren.

De initiatiefnemers hebben geen inhoudelijk oordeel over of betrokkenheid bij de petities die worden ingestuurd en aangeboden. Zij bieden deze mogelijk aan totdat de Tweede Kamer weer fysiek of zelf via video petities officieel in ontvangst zal nemen.