NIEUWS

Meer grip op digitale ontwikkelingen door transparantie


Overheden die transparant zijn over welke informatie ze opslaan en maatschappelijk relevante datasets zonder beperkingen beschikbaar stellen, geven de samenleving meer grip op informatieprocessen en digitale ontwikkelingen. Dat is de strekking van de inbreng van Open State Foundation in de tweede kennisbijeenkomst van de tijdelijke commissie Digitale Toekomst (TCDT) van de Tweede Kamer.

De serie hoorzittingen moeten de commissie helpen richting te geven aan het parlementair onderzoek naar de vraag hoe de Tweede Kamer “meer grip kan krijgen op de gewenste en ongewenste ontwikkelingen samenhangend met digitalisering”. Het hele onderzoeksvoorstel vind je hier (.pdf).

Directeur van Open State Foundation Wilma Haan hield maandag een pleidooi voor meer digitale transparantie van overheidsinformatie en algoritmes, en ging in op de belangrijke rol van publieke controle op de macht.

“Wie toegang heeft tot de data achter besluitvormingsprocessen of geldstromen van de overheid, kan die processen controleren en begrijpen. Wie weet welke data de overheid verzamelt, kan daar iets van vinden en aan de bel trekken als het duister wordt, aldus Haan. “De rol van publiek toezicht – al dan niet via organen als volksvertegenwoordiging of pers – bij het krijgen van grip op digitale processen mag niet worden onderschat.”

Ook gaf Open State de Kamerleden een aantal aanbevelingen mee om uit te werken in een ‘open tenzij’-visie. Meer weten? Hier vind je onze schriftelijke inbreng (.pdf). Of kijk hier de bijeenkomst terug:

 

Meer weten of reageren? Mail Wilma Haan via wilma@openstate.eu

Wil je ons werk steunen? Heel graag! Dat kan middels een eenmalige of periodieke donatie.