NEWS

Open State zoekt vrijwilligers op weg naar de verkiezingen!


Open State Foundation is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het verzamelen van data rondom de verkiezingen. Het gaat om twee projecten: Waarismijnstemlokaal.nl – die overzicht geeft van alle stembureau’s in Nederland – en Open Kieslijsten – om de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 te verrijken. Wil je meewerken aan de gemeenteraadsverkiezingen en de kiezer goed informeren waar en op wie je allemaal kan stemmen? Word vrijwilliger! We kunnen je hulp bij één, of beide, projecten tussen 22-februari en 7-11 maart goed gebruiken.

Waar is mijn stemlokaal

Op www.waarismijnstemlokaal.nl kunnen kiezers tijdens de verkiezingen het dichtstbijzijnde stemlokaal in de buurt opzoeken. Deze tool heeft tijdens de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar 700.000 kiezers geholpen met het vinden van een stemlokaal. Waarom doen we dit? Het gebruiksvriendelijk publiceren van deze informatie draagt bij aan toegankelijke verkiezingen en helpt de kiezer juist in tijden van corona gemakkelijk de weg naar het stemlokaal te vinden. Daarnaast is de gehele dataset gepubliceerd als open data: dit stimuleert hergebruik van de data en levert interessante nieuwsverhalen op. Zo wordt bijvoorbeeld de stembureau-dichtheid per gemeente inzichtelijk: bij de afgelopen verkiezingen vonden we op deze manier dat er relatief de meeste stembureaus in Rotterdam waren, en relatief de minste stembureaus per inwoner in Eindhoven.    

Het verzamelen van de stembureau-data doen we al sinds de verkiezingen in 2017, samen met het ministerie van BZK en VNG realisatie. En ook dit jaar gaan we weer aan de slag met het uploaden en vindbaar maken van alle stembureaus in Nederland op www.waarismijnstemlokaal.nl. Toch verandert de stembureau data voor elke verkiezingen weer, of zijn er gemeenten die deze data niet zelf hebben aangeleverd. Hierdoor vullen we de ontbrekende informatie over stembureaus zelf aan, en kunnen we de hulp van vrijwilligers hierbij goed gebruiken.

  • Wat vragen we van jou? Dat je ons wilt helpen met het aanvullen van de stembureaus uit de gemeenten die op dat moment nog ontbreken. Hierover krijg je uiteraard nog aanvullende informatie en instructies.
  • Wanneer gaat dit gebeuren? We hebben in de periode van 7 maart tot en met 11 maart tijd ingepland om de data te gaan verzamelen. We zoeken hulp voor 2-4 dagen in deze periode. Dit is handwerk en doen we gewoon achter onze eigen laptops vanaf huis.
  • Hoe gaan we te werk? Via een openstaande videocall zorgen we ervoor dat je kunt kletsen met de andere vrijwilligers die ook meewerken, dat je de instructie ontvangt van ons en uiteraard hulpvragen kwijt kunt.
  • Wat krijg jij er voor terug? Voor het meewerken tijdens 2-4 dagen kunnen wij een vrijwilligersvergoeding van €120-€240 bieden, op basis van inzetbaarheid. Dit gebeurt op basis van een vrijwilligersovereenkomst.
  • Geïnteresseerd? Aanmelden kan via rosa@openstate.eu. Ook voor verdere vragen kun je daar terecht. Na aanmelding en ondertekening van de vrijwilligersovereenkomst volgt de handleiding met gedetailleerde instructies.

Neem gerust een kijkje op www.waarismijnstemlokaal.nl als je meer wilt weten over het project. 

Open Kieslijsten

Waarom doen wij dit? Als Open State werken wij aan het openen van data van de overheid en het verbeteren van de informatiepositie van de burger in het democratisch proces. Op dit moment kun je van een kandidaat voor de gemeenteraad niet op een centrale plek vinden wie deze persoon nou echt is. Op de kieslijst staat namelijk alleen de achternaam, voorletters en woonplaats. Optioneel staan de roepnaam en het geslacht (genderidentiteit) erop vermeldt. Dit vinden wij onvoldoende om als burger een keuze te kunnen maken. Politieke partijen en de kandidaten geven zelf veel meer informatie op hun eigen websites of op de gemeentelijke raadswebsite, maar de informatie is fragmentarisch en soms zelfs uitermate moeilijk te vinden. Wij hebben daarom met een consortium van organisaties zoals bijvoorbeeld ProDemos, Stemopeenvrouw en LocalFocus/ANP het plan opgevat om dit deze keer zelf te gaan verzamelen en ontsluiten in ons nieuwe project “Open Kieslijsten”. Dit is heel veel handwerk, maar we weten uit het verleden dat door te laten zien dat het kan en dat er behoefte aan is we daadwerkelijke verbetering voor elkaar kunnen krijgen.

  • Wat vragen we van jou? Dat je ons wilt helpen met het aanvullen van de informatie over kandidaten die op dat moment nog ontbreken. Hierover krijg je uiteraard nog aanvullende informatie en instructies.
  • Wanneer gaat dit gebeuren? We hebben in de periode van 22 februari tot en met 28 februari tijd ingepland om de data te gaan verzamelen. Dit is handwerk en doen we gewoon achter onze eigen laptops vanaf huis.
  • Hoe gaan we te werk? Via een openstaande videocall zorgen we ervoor dat je kunt kletsen met de andere ‘human scrapers’, dat je de instructie ontvangt van ons en uiteraard hulpvragen kwijt kunt.
  • Wat krijg jij er voor terug? Voor het meewerken tijdens 2 volle dagen kunnen wij een vrijwilligersvergoeding van €120,- bieden, dit gebeurt op basis van een vrijwilligersovereenkomst.
  • Geïnteresseerd? Aanmelden kan via tim@openstate.eu ook voor verdere vragen kun je daar terecht. Na aanmelding en ondertekening van de vrijwilligersovereenkomst volgt de handleiding met gedetailleerde instructies.

Voor meer informatie kan je ook op het dataportaal van Open State terecht om de dataset van 2018 te vinden en een beeld te krijgen bij de omvang van dit project.