NEWS

Politwoops: Dutch politicians deleted 10,787 tweets during the Dutch election campaign


An analysis of deletes of Twitter messages by Dutch candidates during the election period in the Netherlands. Politwoops followed Dutch candidates for the elections. It archived deleted tweets of 769 candidates who from January 2017 until the day of the installation of the newly elected members of parliament deleted 10.787 tweets. An English translation of this analysis will follow soon.

Met Politwoops volgden we tijdens de verkiezingen het Twitter-gedrag van 769 kandidaten van alle deelnemende partijen. Tijdens de campagne verwijderden zij 10.787 berichten. In absolute cijfers, werden van de in totaal 10.787 verwijderde berichten kandidaten de meeste berichten verwijderd door VNL-kandidaten (1.418), gevolgd door de PvdA (1.143), Geenpeil (992), VVD (992), GroenLinks (734), Piratenpartij (727), PVV (694), de Ondernemerspartij (637), de Partij voor de Dieren (527) en Forum voor Democratie (508).

Maar kijken we naar het aantal verwijderde tweets op het aantal geplaatste tweets ontstaat er een ander beeld. Kandidaten van kleine partijen en nieuwkomers verwijderen relatief de meeste tweets. Kandidaten van de Ondernemerspartij verwijderden tijdens de campagne 1 op de 4 berichten, VNL verwijderde 1 op de 7 berichten en de Libertarische Partij verwijderde 1 op de 11 berichten.

Kandidaten van de PvdA, PVV (beiden 1 op de 14), Forum van Democratie (1 op de 15) VVD en Denk (beiden 1 op de 17) verwijderden van de partijen met minstens een zetel in de Tweede Kamer relatief de meeste tweets. Kandidaten van de SGP (1 op de 50), Piratenpartij (1 op de 49), Lokaal in de Kamer (1 op de 46), D66 en de SP (beiden 1 op de 43) verwijderden relatief de minste berichten.

Politwoops - Alle verwijderde tweets van politici 2017-03-24 12-26-35

De dagen waarop het meest verwijderd werden, lijken ook bepalende momenten te zijn geweest tijdens de verkiezingen. Zo vallen verschillende pieken samen met belangrijke televisiedebatten, zoals het rtldebat, het carredebat en het slotdebat of nosdebat. Maar ook op de dag van de ‘Turkije-rel‘ werden relatief veel berichten verwijderd door de kandidaten.

Politwoops - Alle verwijderde tweets van politici 2017-03-24 11-27-51

In de periode tussen de verkiezingen van 15 maart en de installatie van nieuwe Tweede Kamerleden verwijderden een aantal kandidaten uitzonderlijk veel berichten. Zo verwijderde Marcel de Dood (van GeenPeil) 144 campagnetweets, Joram van Klaveren (VNL) verwijderde 96 berichten en VVD kandidaat Wybren van Haga verwijderde 22 berichten in die week. VNL en Geenpeil verwijderden in die week ook relatief de meeste tweets (respectievelijk 1 op de 7 en 1 op de 10 berichten). Wat opviel was dat VVD kandidaat Irene Korting de dag na de verkiezingen massaal haar berichten ging verwijderen. In de week werden op verkiezingsdag door kandidaten 12.483 geplaatst en 310 berichten verwijderd door kandidaten.

Screen Shot 2017-03-24 at 12.07.08

Tijdens de campagne van januari tot de dag van de installatie van nieuwe Tweede Kamerleden, verwijderden VNL-kandidaat Joram van Klaveren (717), Geinpeiler Marcel de Dood (661), Harry Reitsma van de Ondernemersparij (582), PvdA-kandidaat Mohammed Chahim (551), VVD-kandidaat Irene Korting (339) en VNL-kandidaat Jeffrey Himpers (264) de meeste tweets. PVV-leider Geert Wilders is met 239 verwijderde tweets het enige gekozen Tweede Kamerlid in de top 10 van kandidaten met de meest verwijderde tweets. Daarnaast was Geert Wilders van alle kandidaten absolute self-retweet-koning. Hij verwijderde 83 een retweet van een tweet van hemzelf. Joram van Klaveren van VNL deed dit 30 keer en Huub Bellemakers, kandidaat voor GroenLinks deed dit 15 keer.