NEWS

Call to open data on voting locations and accessibility


On 15 March 2017 general elections will be held in the Netherlands. Today, Open State Foundation calls on the Minister of Interior of the Netherlands and the Central Election Council to make voting information accessible to everyone. This includes locations of voting stations and accessibility.

Translation follows.

Op 15 maart a.s. zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Uit een steekproef van Open State Foundation blijkt dat locaties en informatie over toegankelijkheid van stembureaus moeilijk te vinden zijn voor grote groepen kiezers. Niet elke gemeente publiceert deze informatie en gemeenten die wel deze gegevens beschikbaar hebben, publiceren deze informatie op een verschillende manier. Dit belemmert de opkomst van grote groepen kiezers, met name jongeren, waarvan de opkomst al laag is.

Zonder data geen stembureau apps

Door deze informatie voor hergebruik beschikbaar te stellen, kunnen tools en toepassingen worden gemaakt die het voor jongeren eenvoudig maakt een stembureau te vinden. De opkomst bij verkiezingen kunnen worden verbeterd door informatie over verkiezingen zo breed en eenvoudig mogelijk vindbaar te maken. Open data helpt daarbij. Door informatie over locaties van stembureaus en de toegankelijkheid van stembureaus, bijvoorbeeld voor mindervaliden, te delen in een open vorm kan die informatie beter worden gedeeld met kiezers.

Niet alle gemeentewebsites bieden deze informatie, sommige websites publiceren wel informatie over locaties maar niet in een open formaat. Zo is op dit moment op de website van de gemeente Venlo nog niets te vinden, en publiceren de gemeenten Alphen aan de Rijn en Emmen geen informatie over stembureaus. Sommige gemeenten publiceren wel informatie over verkiezingen maar nog geen locaties van stembureaus. Andere gemeenten beschikken wel over locaties maar publiceren die in een verscheidenheid aan vormen, zoals (niet machine-leesbare) pdf-bestanden of zelfs zoals de gemeente Reimerswaal doet als een screenshot van een lijstje locaties.

Handjevol gemeenten met open data

Er zijn ook een handjevol gemeenten die locaties van stembureaus en de toegankelijkheid ervan wel publiceren als open data. Zo publiceren gemeenten als Amersfoort, Breda, Enschede, ‘s-Hertogenbosch en Tilburg deze data wel als open data. Op het open dataportaal data.overheid.nl zijn alleen van de gemeenten Amersfoort, Tilburg en Breda datasets met informatie over stembureaus voor de Tweede Kamerverkiezingen te vinden.

De Kiesraad publiceert geen informatie of data over stembureaus. Open State Foundation roept de Minister van Binnenlandse Zaken en de Kiesraad op om nog voor 15 maart deze belangrijke informatie waarmee de opkomst voor verkiezingen nog kan worden verbeterd centraal toegankelijk te maken voor iedereen.