NIEUWS

2023 – De impact van ‘Waar is mijn stemlokaal’


Op woensdag 15 maart vonden de Provinciale Staten-, waterschaps-, eilandsraads- en kiescollegeverkiezingen plaats. Ook deze verkiezingen hielp Open State Foundation met WaarIsMijnStemlokaal.nl kiezers op weg naar de stembus. Daar kunnen kiezers met behulp van een kaart en toegankelijkheidsfilters het meest geschikte stembureau bij hun in de buurt vinden. En dat is ook gebeurd: de website is bijna 900.000 keer gebruikt!

Dit was de zesde keer dat Open State Foundation heeft gewerkt aan ‘Waar is mijn stemlokaal’. Alle stembureaus in Nederland, circa 9000 waaronder de stembureaus op Bonaire, Saba, en Sint-Eustatius, waren te vinden op WaarIsMijnStemlokaal.nl. De meeste bezoekers bezochten de website doordat overheidswebsites ernaar linkten of de site embedden, maar ook via zoekmachines kwam er veel bezoek. Met 900.000 bezoeksessies is de website meer gebruikt dan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 (500.000), of zelfs tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 (700.000)!

Open Data en hergebruik

Open State Foundation maakt de verzamelde gegevens van alle stembureaus openbaar zodat deze hergebruikt kunnen worden door de politiek, de media, en andere actoren. Dit jaar waren de gegevens van WaarIsMijnStemlokaal.nl nog voor de verkiezingen gebruikt door de NOS en NU.nl om aan te tonen dat het aantal stembureaus was afgenomen, maar dat een groter percentage van deze stembureaus toegankelijk was voor mensen met een lichamelijke beperking. Ook kwamen ze te pas bij het beantwoorden van Kamervragen om aan te tonen dat het aantal geschikte stembureaus voor slechtzienden is toegenomen.

ANP/LocalFocus gebruikte de open data weer om hun eigen stembureaukaarten te maken voor (lokale) nieuwswebsites, zoals Omroep Brabant en het AD. Directe embeds op diverse (overheids)websites vormden ook een groot onderdeel van het internetverkeer naar WaarIsMijnStemlokaal.nl – circa 200.000 van alle weergaven vonden plaats door middel van embedding.

Samenwerking met gemeenten

Net als de afgelopen verkiezingen riepen wij de gemeenten op om de gegevens voor alle stembureaus aan te leveren. Het aantal gemeenten dat deze gegevens zelf aanleverde is toegenomen naar 86% (297 gemeenten) ten opzichte van 81% tijdens de verkiezingen van vorig jaar. Met de hulp van vrijwilligers en medewerkers van Open State Foundation werden de stembureaus van de overige 48 gemeenten handmatig ingevoerd.

Voor het eerst was er ook een samenwerking met een ontwikkelaar van stembureausoftware die door een deel van gemeenten intern gebruikt wordt: Partners4IT met hun tool Stembureaumanager (SBM). Samen ontwikkelden we een API koppeling waardoor de stembureaus van 9 gemeenten automatisch op ‘Common Ground‘-wijze geïmporteerd werden in WaarIsMijnStemlokaal.nl. De ambitie is om koppelingen met alle andere stembureausoftware te maken, zodat in de toekomst alle gemeenten hun stembureaugegevens met zo min mogelijk moeite kunnen aanleveren.