NIEUWS

Nederland is Europese middenmoter bij Global Data Barometer


Vandaag is de Europese versie van de Global Data Barometer GDB gelanceerd. In deze GDB worden 21 landen (de EU + het Verenigd Koninkrijk) met elkaar vergeleken op de stand van open overheidsdata. Open State Foundation heeft bijgedragen aan dit rapport en was één van de sprekers bij de lancering.

De regio Europa doet het goed in vergelijking met andere regio’s wereldwijd, maar scoort slechts 51 op een schaal van 100 als het gaat om open overheidsdata. Binnen Europa zijn er grote verschillen, met Malta als laagste met 37 en Estland als Europa’s hoogste score met 67. Wereldwijd scoort de Verenigde Staten nog ietsje hoger.

Nederland zit in de middenmoot met een score van 54, maar net iets boven het Europese gemiddelde. Opvallend is dat Nederland wel goed scoort als het gaat om capaciteit, kennis en infrastructuur. Daar staat Nederland op de derde plek met 81 punten. Nederland kan dus wel, maar gebruikt zijn mogelijkheden onvoldoende.

Verder blijkt uit het onderzoek dat er een sterke correlatie is tussen regelgeving op het gebied van open overheidsdata en daadwerkelijke beschikbaarheid van die data. Mede op basis hiervan pleiten de opstellers van het rapport voor meer dwingende regelgeving, nationaal en vanuit Brussel.

Open data is de brandstof voor de democratie: de maatschappij kan op basis van publieke data meedoen en de overheid controleren. Bovendien zorgt open data voor innovatie en effectieve corruptiebestrijding.