NIEUWS

De Open Data Design Kit


Met trots presenteren wij de Open Data Design Kit (ODDK). Een open source toolkit, samen met Studio Tast ontwikkeld  voor het ontwerpen en bouwen  van gebruiksvriendelijke open data platforms. 

Overheidsinformatie zoals stembureaudata, verkiezingsuitslagen, financiële huishoudboekjes en corona berichtgeving aanbieden als open data heeft ontzettend veel meerwaarde. Het biedt diverse hergebruikers mogelijkheden deze informatie in te zetten om  hun maatschappelijke en democratische rol beter in te vullen. Met toegang tot data over stembureaus en verkiezingsuitslagen konden we bijvoorbeeld samen met de NOS aantonen dat met de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, 65.000 briefstemmen niet meegeteld zijn. Zonder  CoronAlert zou iedereen handmatig door de websites van 355 gemeenten, 12 provincies en 25 veiligheidsregio’s moeten speuren voor berichtgeving over coronamaatregelen. Dankzij het platform Waar-is-mijn-stemlokaal kunnen kiezers gemakkelijk de weg vinden naar het dichtstbijzijnde stemlokaal. En met Open Spending kunnen ook ambtenaren en politici (een vaak over het hoofd geziene groep van hergebruikers) gemakkelijk uitgaven en inkomsten binnen hun domein of gemeente benchmarken en vergelijken, met bijvoorbeeld andere gemeenten. 

Zodra de overheidsinformatie als open data beschikbaar wordt gesteld, staan de aanbieders van deze informatie voor de uitdaging deze data zo gebruiksvriendelijk mogelijk aan te bieden. Dan rijzen er vragen op zoals ‘hoe zorgen we ervoor dat de eindgebruiker de gewenste data of informatie kan vinden en toepassen?’ En ‘hoe kunnen ontwikkelaars worden ondersteund om kwalitatieve open data platforms te ontwikkelen die waardevol zijn voor de eindgebruiker?’ 

Op deze uitdaging hebben Studio Tast en de Open State Foundation zich gericht in het traject ‘Techneut zoekt Ontwerper’ van het SIDN fonds en Cultuurfonds Eindhoven. Met als resultaat  de Open Data Design Kit (ODDK): een open source kit die door de Open State Foundation (en andere organisaties) gebruikt kan worden voor het ontwerpen, prototypen en ontwikkelen van nieuwe en bestaande open data platforms. De ODDK kan zowel door ontwerpers als door ontwikkelaars gebruikt worden. Ontwerpers kunnen er handvatten vinden om hun datagedreven ontwerp mee vorm te geven, dat ontwikkelaars weer in staat stelt om het effectief te kunnen bouwen. De kit is beschikbaar voor iedereen die met open data wil werken.

Je kan de huidige opzet van de ODDK hieronder downloaden. Benieuwd hoe het ontwerp er nu ook echt uit ziet? Deze kan je hier downloaden in Adobe XD.

Over de komende maanden zullen de elementen waaruit de ODDK bestaat naar code vertaald worden om de ontwikkeling van een totaal nieuw platform  makkelijker en minder tijdrovend te maken. Er wordt op dit moment nog een website ontwikkelt waar de ODDK op wordt gepubliceerd. Volg hiervoor de Github van de ODDK.

Heb je vragen? Neem dan contact op via jesse@openstate.eu