NIEUWS

Partijen sluiten stembusakkoord voor veilige digitalisering met bescherming van rechtsstaat en mensenrechten


Vrijdagmiddag is op de PublicSpaces conferentie in Amsterdam officieel het Digitale Stembusakkoord ondertekend door een brede samenstelling van politieke partijen. Onder andere D66, GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Volt, Piratenpartij en Nida maken hiermee duidelijke afspraken over veilige digitalisering en bescherming van mensenrechten.

Grote urgentie

In het akkoord staan 11 punten waar ondertekenaars zich aan committeren voor de komende regeerperiode. Zo beloven de partijen zich de komende tijd onder meer in te zetten voor strenger toezicht op algoritmes naar aanleiding van de toeslagenaffaire en voldoende middelen voor de autoriteit persoonsgegevens om burgers te beschermen. Ook staan er afspraken beschreven over het gebruik van open-source software door de overheid en een oproep tot verdere stimulering, beschikbaarheid en toepassing van versleuteling en encryptie van privégegevens.

Het stembusakkoord is een initiatief van Amnesty, Bits of Freedom, Open State Foundation en Waag. Tijdens het digitaliseringsdebat van 3 maart werd hier door verschillende politieke partijen de basis voor gelegd.

De politieke en maatschappelijke urgentie voor een sterkere digitale politieke agenda is groot. Het gebruik van zelflerende algoritmes met grote gevolgen voor de rechtsstaat, de macht van socialemediaplatforms of de wens van minister Grapperhaus om versleuteling te verzwakken en zo onze privécommunicatiete kunnen bekijken, geven daar onder andere grote urgentie aan.

Voor het stembusakkoord zijn VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, FvD en SGP ook benaderd, maar zij gaven geen gehoor aan die uitnodiging.

210312-stembusakkoord