NIEUWS

App ‘Voordat het nieuws was’ wint challenge Open Stateninformatie


De app ‘Voordat het nieuws was’ van Oberon heeft de eerste prijs gewonnen tijdens de app challenge Open Stateninformatie van de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Limburg en de Open State Foundation. De winnende toepassing maakt de relatie tussen de actualiteit en de politieke oorsprong zichtbaar en daagt inwoners uit om zich in de politieke discussie te verdiepen. De jury prees het winnende team vanwege het gebruiksgemak waarmee Stateninformatie in de browser automatisch te combineren valt met artikelen op websites van landelijke en regionale media. In totaal mochten 9 teams pitchen tijdens het pitch event afgelopen woensdag 12 december 2018 in het provinciehuis in Utrecht. De provincies hebben de app challenge in het leven geroepen om deelnemers uit te dagen om een app idee in te sturen dat het publieksbereik en de toegankelijkheid van stateninformatie vergroot.

De aanleiding om de app challenge te organiseren was het beschikbaar stellen van stateninformatie als open data door de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Limburg. Hiermee zijn duizenden documenten beschikbaar gesteld voor hergebruik. Een app kan een mooi middel zijn om inwoners, journalisten en andere geïnteresseerden meer te betrekken bij de besluitvormingsprocedures van de 5 provincies. Deze initiële doelstelling kwam goed naar voren tijdens het pitch event.

Juryvoorzitter Femke Lagerveld, Statenlid van de provincie Noord-Holland, kijkt terug op een geslaagde dag: “We zijn blij verrast met  negen mooie ideeën om Stateninformatie om nieuwe innovatieve manieren toegankelijk te maken. De keuze viel uiteindelijk op de app ‘voordat het nieuws was’ omdat deze toepassing erin slaagt om het nieuws aan de achterliggende Statenstukken te koppelen en zo op een laagdrempelige manier extra context geeft. We kijken dan ook uit naar de lancering van de app in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2019.”

 

Open Stateninformatie

Op 1 november 2018 is de app challenge van start gegaan. De deelnemers kregen bijna anderhalve maand de tijd om een app idee in te sturen via de website challenge.openstateninformatie.nl. In die anderhalve maand kregen de deelnemers via datablogs en nieuwsberichten meer informatie over de verschillende belanghebbenden en doelgroepen van stateninformatie. Ook kwamen geïnteresseerden 9 november bijeen in het Paushuize in Utrecht voor een brainstormsessie. Uit 10  inzendingen is de applicatie van Oberon als het beste uit de bus gekomen. Zij hebben het ontwikkelbudget van 30.000 euro gewonnen, ter beschikking gesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarmee zij de app kunnen gaan ontwikkelen.

Jury binnen 5 minuten overtuigen

De deelnemers kregen tijdens het pitch event 5 minuten de tijd om de jury te overtuigen. De jury bestond uit Femke Lagerveld (Statenlid bij de provincie Noord-Holland), Wim Metselaar (Statenlid bij de provincie Zuid-Holland), Amanda Kost (Griffier bij de provincie Flevoland), Peter Schat (Journalist Noord-Hollands Dagblad) en Sicco van Sas (developer bij de Open State Foundation).

Verdere ontwikkeling

De vijf provincies gaan met de winnaar in overleg over de verdere doorontwikkeling en de lancering van de toepassing. Het lanceermoment staat gepland voor begin maart 2019, net voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Meer informatie via: challenge.openstateninformatie.nl.