NIEUWS

PoliFLW wint Stuiveling Open Data Award 2018


Stuiveling Open Data Award logo

Open State Foundation ontving vandaag de Stuiveling Open Data Award (SODA) en €20.000 voor de toepassing PoliFLW. Staatssecretaris Raymond Knops overhandigde de award tijdens de Innovation Expo in de RDM Onderzeebootloods in Rotterdam. PoliFLW maakt via één platform lokaal politiek nieuws toegankelijk, doorzoekbaar en herbruikbaar als open data. Open State gaat het bedrag inzetten om PoliFLW verder te ontwikkelen.

Innovatief platform

PoliFLW verzamelt nieuws- en social mediaberichten van politieke partijen en maakt deze op een gebruiksvriendelijke manier doorzoekbaar. Met behulp van machine-learning en open databronnen koppelt PoliFLW het politiek nieuws aan partijen en politieke vertegenwoordigers zoals raadsleden en Statenleden. PoliFLW stelt de gebruiker vragen om zichzelf te verbeteren, daardoor leert de gebruiker van de toepassing, en andersom.

Datamakelaars

De jury verkoos de winnaar uit 27 inzendingen. De inzenders zijn allemaal inventieve en creatieve ‘datamakelaars’. Intermediairs tussen de ruwe data die de overheid beschikbaar stelt, en de waardevolle toepassingen die zij weten te maken. Juryvoorzitter Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer: “PoliFLW maakt het mogelijk beter om te gaan met de grote hoeveelheid informatie die we te verwerken krijgen. Het maakt het volgen van lokale politiek eenvoudiger en leuker. De interactie met de gebruiker maakt deze toepassing uniek ten opzichte van de andere inzendingen.”

De ontwikkeling van PoliFLW werd ondersteund door het Digital News Initiative en de verdere ontwikkeling wordt momenteel met steun van het SIDN Fonds gedaan.

SODA

De SODA, vernoemd naar de vorige president van de Algemene Rekenkamer Saskia J. Stuiveling, is ingesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2015. Het kabinet stimuleert het gebruik van open data. De award onderstreept het belang van het gebruik van open data vanwege de economische, maatschappelijke en democratische waarde.

Jury

De jury van de SODA2018 bestaat uit Arno Visser (Algemene Rekenkamer, voorzitter), Marianne Linde (gemeente Tilburg), Marleen Stikker (Waag Society), Michiel Leenaars (Internet Society Nederland), Paul Geurts van Kessel (Green Home, winnaar SODA2016) en Ramona de Jong (De Consumentenbond, winnaar SODA2017).

De Stuiveling Open Data Award wordt georganiseerd door het Leer- en Expertisepunt Open Overheid (onderdeel van ICTU), in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.