NIEUWS

Versterk de petitie: een data-challenge die bijdraagt aan de democratie


Versterk de Petitie logo

Vind jij een vitale en inclusieve democratie van groot belang en heb je een passie voor data-analyses? Deel dan jouw kennis, netwerk en tijd en ga met technici, wetenschappers en journalisten op zoek naar mogelijkheden om de beleidsinvloed van petitionarissen te versterken.

Versterk de Petitie is een data-challenge waarvoor op 12 oktober 2018, 50 programmeurs, data-journalisten, wetenschappers en ambtenaren bijeen worden gebracht om op basis van een aantal rijke datasets nieuwe inzichten te krijgen in hoe de beleidsinvloed van petitionarissen kan worden versterkt. Op die manier helpen we petitionarissen, vergroten we de waardering voor online petities, en dragen we bij aan een meer directe en inclusieve democratie.

Online petities

Versterk de Petitie gaat over de democratie, over de mogelijkheid om als inwoners je wensen en zorgen op de politieke agenda te krijgen. De petitie is een instrument waarmee dat kan. En door de mogelijkheden van het internet maken steeds meer mensen daar ook gebruik van. Desondanks ontvangt minder dan 10% van de petitionarissen een antwoord van de ontvangende partij. Zij lijken daarmee niet voldoende in staat om de kracht van het gemobiliseerde netwerk te benutten.

Datasets

Om een antwoord te vinden op de vraag op welke manier petitionarissen versterkt kunnen worden door de kracht van gemobiliseerde netwerken beter te benutten, worden een aantal datasets beschikbaar gesteld. Deze datasets functioneren als grondstof voor vernieuwende en inzichtgevende analyses en visualisaties. Datasets zullen bestaan uit netwerkdata van petities.nl, het grootste petities platform in Nederland dat beschikt over een historische database met gegevens over alle online petities van de afgelopen 10 jaar. Daarvoor wordt een geanonimiseerde dataset beschikbaar gesteld met petities gericht aan overheden. Daarnaast worden diverse datasets voorbereid met o.a. Twitter en Facebook data met interacties over petities.nl, nieuwsberichten over petities op petities.nl, Open raadsinformatie en politieke ontvankelijkheid voor petities op gemeente niveau en sociaal-demografische data van het CBS.

Data-challenge

De data-challenge vindt plaats in het DesignLab van de Universiteit Twente in Enschede. Inschrijven kan via de website versterkdepetitie.nl. Versterk de Petitie is een initiatief van Dr. ir. Tijs van den Broek (Vrije Universiteit) en Arnout Ponsioen (DUiDT), en wordt mogelijk gemaakt met financiƫle steun vanuit de Stichting Democratie en Media.