NIEUWS

De Tweede Kamer wacht op antwoord: Kamervragentracker.nl


Met Kamervragentracker.nl kun je vragen die gesteld zijn door Tweede Kamer leden volgen. Je kunt zoeken op thema’s, personen, locaties, organisaties of op basis van een genoemde bron. Er zijn sinds het begin van 2017 830 Kamervragen gesteld en 382 daarvan wachten nog op antwoord.

Tweede Kamerleden die een vraag stellen aan een of meer ministers dienen ze in bij de voorzitter. Zij stuurt ze vervolgens aan de desbetreffende minister en vervolgens brengt ze de doorgezonden vragen ter kennis van de leden van de Tweede Kamer en maakt deze openbaar. Wanneer een minister niet in staat is de vragen binnen drie weken te beantwoorden laat hij of zij dit aan de voorzitter weten. Met Kamervragentracker.nl kun je zoeken naar kamervragen en antwoorden en bij onbeantwoorde vragen kun je zien hoe lang deze vragen op antwoord wachten. Je kunt zoeken op thema’s maar ook op personen, partijen of op basis van een genoemde bron.

Kamervragentracker.nl gemaakt met steun van de Tweede Kamer maakt gebruik van de onlangs gelanceerde Tweede Kamer API. De data wordt via de REST-endpoint als JSON-feed van de Tweede Kamer API binnengehaald, maar Kamervragentracker.nl biedt de eigen data vervolgens ook weer via een eigen API aan. Deze biedt ten opzichte van de Tweede Kamer API één belangrijke functie: een koppeling tussen kamervragen en de antwoorden die hier bij horen. Dit was ook de grootste uitdaging bij het ontwikkelen van Kamervragentracker.nl, omdat kamervragen en antwoorden in de oorspronkelijke data niet aan elkaar gekoppeld zijn. Dit is gebeurd op basis van tekst-analyse van de titels en teksten uit beide feeds.

De Tweede Kamer API biedt toegang tot openbare parlementaire data, zoals gegevens over kamerleden, vergaderingen, vaste commissies en fractiemedewerkers. Dit is een typisch voorbeeld van open data voor de toegankelijkheid van de politiek, en staat dan ook al jaren op ons wensenlijstje.

Op 9 juni 2017 vindt Accountability Hack plaats. Hiervoor hebben we een aantal datablogs geschreven, waaronder een over de Tweede Kamer API. Tijdens deze hackathon gaan we met open data geldstromen en prestaties van de overheid in kaart brengen. Doe je mee? Aanmelden kan hier.
kamervragentracker