NIEUWS

Bezoekers Rijksoverheid zoeken het meest naar “zaken doen met”


Mensen die de website rijksoverheid.nl bezoeken zijn het meest op zoek naar informatie over “zaken doen met”. Op de website van de rijksoverheid, werd tussen 2011 en 2016 zo’n 5 miljoen keer gezocht. Andere termen waarop veel werd gezocht zijn “euro”, “onderzoeken+justitie”, “belasting”, “vakantie”, “scheiding” en “geweld”. Open State Foundation vroeg aan het Ministerie van Algemene Zaken, via een verzoek tot hergebruik dat later werd omgezet naar een Wob verzoek, de meest gebruikte zoektermen over de periode 2011-2016 in de zoekmachine van rijksoverheid.nl. Uiteindelijk kregen we per jaar de top 5000 meest gezochte termen bestaande uit 9.315 unieke termen die bij elkaar zo’n 51 miljoen keer werden gezocht. Bij het Ministerie van Algemene Zaken is data over zoektermen aanwezig vanaf 1 september 2011 tot heden, zo valt te lezen in het Wob-besluit.

Word Cloud

In 2016 waren de meest voorkomende zoektermen “OR”, “reisadvies”, “ouderschapsverlof”, “paspoort”, “wmo”, “transitievergoeding”, “turkije”, “vog” en “vacatures”. In 2015 “onderzoeken+justitie”, “china”, “kinderopvang”, “vakantie”, “maatschappelijke+stage”, “nota+mobiliteit”, “jeugd”, “sexueel+geweld”, “cultureel+erfgoed” en “q-koorts”. In 2014 waren naast wederom “onderzoeken+justitie”, “vakantie”, “maatschappelijke+stage”, “nota+mobiliteit” en “q-koorts” ook “jeugd”, “kinderopvang” en “zaken+doen+met” de meest gebruikte zoektermen.

Open State Foundation heeft dit verzoek gedaan omdat we wilden weten naar welke informatie mensen op zoek zijn. Veel overheden worstelen met de vraag welke datasets prioriteit moeten worden gegeven wanneer het gaat om actieve openbaarheid en open data. Het eerste waar een overheidsorganisatie naar kan kijken, is informatie waar mensen zelf het meest op zoek zijn. Dit overzicht van termen geeft een indicatie over welke onderwerpen meer actief overheidsinformatie ontsloten zou moeten worden.

Zelf zoeken naar zoektermen rijksoverheid.nl

Data

Omdat het nog steeds niet is geregeld dat gegevens die beschikbaar komen via Wob-verzoeken als open data worden aangemeld via het rijksportaal of via de website rijksoverheid.nl (waar alle documenten als PDF zijn gepubliceerd), hebben we de data zowel de ruwe data als een samengevoegd bestand als csv ontsloten via het dataportaal van Open State Foundation.

Wob besluit