NIEUWS

Kamp publiceert onderzoek KvK en zet eerste stap naar open handelsregister


Minister Kamp van Economische Zaken wil dat de Kamer van Koophandel een wekelijks geactualiseerde subset van het handelsregister ontsluit als open data. Dit wordt aangevuld met gratis inzage voor alle ondernemers in hun eigen gegevens. Tot nu moeten ondernemers hiervoor betalen. Minister Kamp schreef dit in een brief naar de Tweede Kamer naar aanleiding van een motie die de minister had verzocht een onderzoek te starten naar het ontsluiten van het handelsregister als open data.

Twee rapporten

Eerder had de minister de Kamer van Koophandel zelf gevraagd dit onderzoek te doen. Het onderzoek ligt al een aantal maanden op het departement. Daarnaast is de TU Delft gevraagd het rapport van commentaar te voorzien. Beiden rapporten heeft minister Kamp vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Uit het onderzoek blijkt dat huidige wetgeving gewijzigd dient te worden om het ontsluiten van het handelsregister mogelijk te maken. Volgens minister Kamp is het ontsluiten van het handelsregister als open data ‘primair een discussie hoe we het handelsregister, en breder de basisregistraties in Nederland willen financieren’.

Eerste stap

‘Dit is een eerste stap naar het ontsluiten van het handelsregister als open data’, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation. ‘Het ontsluiten van handelsregisterinformatie als open data is van groot belang voor de economie, handel, innovatie en transparantie. De huidige financieringsvorm is een belangrijk obstakel voor het gebruik van de gegevens uit het handelsregister. Hiervoor zal het kabinet nog met een oplossing moeten komen’.

Open State Foundation pleit al een lange tijd voor het ontsluiten van het handelsregister als open data. Eerder openbaar gemaakte stukken laten zien dat de uitvoering van het handelsregister door de Kamer van Koophandel meer kost dan handelsregisters in het Verenigd Koninkrijk en Australië, waar de handelsregisters wel ontsloten zijn als open data.
Screen Shot 2016-01-31 at 14.04.09