NIEUWS

Vooruitzicht wint Challenge School en Toekomst


Vooruitzicht heeft de Challenge School en Toekomst gewonnen. Ties de Kock ontving uit handen van Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de hoofdprijs van 6.000 euro. De vier runner-ups gingen naar huis met 3500 euro. Daarmee eindigde de in november begonnen Challenge na vier maanden.

groepsfoto

School en Toekomst werd in opdracht van het Ministerie van OCW georganiseerd door de Open State Foundation. Jongeren hebben moeite met het vinden van een baan. Werkgevers hebben moeite om de juiste mensen te vinden voor een vacature. Programmeurs werden daarom opgeroepen om apps te ontwikkelen die de aansluiting tussen opleiding en het vinden van een baan verbetert. De zeven deelnemende teams leveren met hun apps een bijdrage aan de oplossing voor dit probleem.

De winnende app: Vooruitzicht

De winnaar van de Challenge School en Toekomst was Ties de Kock met zijn app Vooruitzicht. Hij draait het studiekeuzeproces om. Je kiest niet alleen welke opleiding je leuk vindt, maar je ziet ook direct of er wel baankansen zijn bij deze opleiding. Ook adviseert de app een andere, gelijkwaardige opleiding, met betere baankansen. Vooruitzicht combineert verschillende databronnen om op een andere manier te kijken naar een studiekeuze. `€œEr is nog nooit een zo toegankelijk overzicht gemaakt van deze informatie`€ aldus een jurylid.

Van studiekeuze- tot sollicitatieapps

De Challenge School en Toekomst leverde mooie ideeën en apps op die de aansluiting tussen opleiding en arbeidsmarkt verbetert. Hieronder een overzicht:

SOOSI is ontwikkeld door studenten van de Avans Hogeschool in Den Bosch en introduceert een nieuwe manier van solliciteren. Met SOOSI kun je met een videofragment solliciteren in plaats van met een brief.

Vooruit met je toekomst is een app waarmee je banen kunt zoeken op opleiding en locatie. Banen die met jouw opleiding matchen worden op een kaart gepresenteerd.

Jobtease presenteerde een app waarin je kunt solliciteren met een videofragment. De app matcht direct de sollicitant aan een werkgever. Ook kunnen andere sollicitanten feedback geven op het filmpje. Na een sollicitatie krijgt de sollicitant altijd feedback op het filmpje: ook als het bedrijf toch voor een andere kandidaat gaat.

De app Werkbezor.gd stippelt het pad van basisschool tot baan uit. De app geeft aan welk vakkenpakket je moet kiezen op de middelbare school om toegang te krijgen tot de studie die toegang geeft tot jouw droombaan. Halverwege instappen kan ook. De app kan bijvoorbeeld helpen bij de keuze voor een masterstudie.

Jobgsgenie presenteerde een app waarmee je gemakkelijk vacatures kan filteren op relevante criteria die horen bij de baan in kwestie.

LinkingSkills analyseert vacatures op vaardigheden. Deze vaardigheden worden vergeleken met de vaardigheden die studenten hebben op LinkedIn. Voor de vaardigheden die zij missen krijgen zij de mogelijkheid om korte opdrachten bij bedrijven te doen. Zo kunnen zij alsnog deze vaardigheden opdoen. Een heitje voor kwarweitje systeem.

Ties de Kock heeft net als andere deelnemers aangegeven de app verder te willen gaan uitbouwen.

Meer informatie over deze challenge is hier te vinden.